Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ποδηλατόδρομος (λόγια) στον αέρα

Προτελευταία μέρα του 2011 ο Δήμαρχος των Νέων Ιωαννίνων έδωσε μία ακόμη συνέντευξη με ωραία λόγια λέγοντας διάφορα ωραία λόγια ωραία, επαναλαμβάνοντας ωραίες υποσχέσεις, για του χρόνου αυτή τη φορά.
Εντύπωση μας έκανε η αναφορά στους ποδηλατόδρομους, χωρίς καν να ερωτηθεί μάλιστα, επισημαίνοντας "...το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα περάσουμε ποδηλατοδρόμους από τη Δωδώνης, το οποίο το εξετάζουμε...". 
Δώδεκα μήνες Νέα Γιάννενα και άλλοι 12 μήνες πριν προετοιμασία, ακόμη εξετάζετε πώς θα περάσετε  "ποδηλατοδρόμους από τη Δωδώνης";
Αφού σας ζορίζει τόσο, να σας βοηθήσουμε λίγο.

Παρόμοιο, κατά κάποιο τρόπο, πρόβλημα είχε να αντιμετωπίσει πρόσφατα και ο Δήμος Copenhagen στη Δανία. Του έλειπε ένα ιδιαίτερο τμήμα 235 μέτρων (Bryggerampen) για να συμπληρώσει τα αμέτρητα χιλιόμετρα δικτύου ποδηλατοδρόμων. Το ζητούμενο ήταν να ενωθούν δύο γέφυρες με ποδηλατόδρομους και να μην περιοριστεί ο ανοιχτός χώρος για τους πεζούς στο λιμάνι. Η πρόσκληση για ιδέες έφερε τη λύση των Δανών αρχιτεκτόνων Dissing+Weitling του εναέριου ποδηλατόδρομου διπλής κατεύθυνσης, ο οποίος θα υλοποιηθεί φέτος και θα κοστίσει 5 εκ. €  [πηγή].




Μία λύση που ταιριάζει γάντι και στη Δωδώνης, όπου δε μπορούμε να πειράξουμε τις θέσεις στάθμευσης των καφετεριών. Τα ποδήλατα από πάνω και τα αυτοκίνητα στη θέση τους, προφυλαγμένα επιπλέον, από ήλιο και βροχή!


Βέβαια υπάρχει και η απλή λύση της μπογιάς και των δύο δημοτικών αστυνόμων που θα ποδηλατούν πάνω κάτω να κρατάνε ελεύθερο το δρόμο.


Τέλος έχουμε και τη δοκιμασμένη λύση των Νέων Ιωαννίνων, τοποθέτησης ειδικών πινακίδων "παρακαλούμε μη παρκάρετε, ποδηλατόδρομος", οι οποίες μετά από μία εβδομάδα καλύπτονται με μαύρες σακούλες, ύστερα από έντονη διαμαρτυρία στο facebook ιδιοκτήτη καφετέριας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: