Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Απλά μαθήματα προστασίας του περιβάλλοντος

  Είναι γνωστή η τοποθεσία του σημερινού μας παραδείγματος:  Ένα κλειστό φρεάτιο αποβλήτων (1.) στην οδό Μακαρίου, μεταξύ του ΚΕΠΑΒΙ (της καρδιάς της αργυροχρυσοχοΐας της πόλης μας) και του σύγχρονου βρεφονηπιακού σταθμού. Από το καπάκι αυτό του φρεατίου, χρόνια τώρα, μετά από βροχή αναβλύζουν τα υγρά αστικά απόβλητα της πόλης. Άλλες φορές σε μεγάλο εντυπωσιακό πίδακα, άλλες φορές λιγότερο εντυπωσιακά. Επίσης παλιότερα οριοθετούσαν την περιοχή με προειδοποιητικές πινακίδες, τώρα πια δεν μπαίνουν στον κόπο.    

Για να το κάνουμε λιγάκι πιο κατανοητό το μάθημα, πάντα, μετά από βροχή, από το καπάκι αναβλύζουν σκατά
Ναι, αυτά τα νερά που σηκώνετε με τις ρόδες του αυτοκινήτου σας και ξεπλένουν τις λαμαρίνες του, είναι σκατά.
Ναι, τα νερά στα οποία τσαλαβουτάτε για να περάσετε στο απέναντι πεζοδρόμιο πηγαίνοντας το παιδί σας στο παιδικό σταθμό, είναι σκατά!
Μυρίζουν άλλωστε. Όπως μυρίζουν τα παπούτσια σας αργότερα στην παπουτσοθήκη και το αυτοκίνητό σας στο πάρκινγκ. 

Πού πάνε λοιπόν τα σκατά του φρεατίου 1; 
Όχι μακριά. Πέντε μέτρα μόλις πιο δίπλα τα τραβάνε δύο ανοιχτά φρεάτια (2.) για νερά της βροχής. Πάλι καλά θα πείτε, γιατί πρόκειται για σκατά! Σοφά τοποθετημένα τα φρεάτια. Φανταστείτε τα σκατά να μην περιορίζονταν στο κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας και τον βρεφονηπιακό σταθμό, αλλά να πήγαιναν και προς τις καφετέριες! Δεν τολμώ να φανταστώ τι αντιδράσεις θα είχαμε από πολίτες και επιχειρηματίες.


Ωραία λοιπόν! Βγήκαν - μπήκαν τα σκατά. Μας νοιάζει που αλλού ταξιδεύουν; Όχι (όσο δε φαίνονται τουλάχιστον). Κι όμως κάπου πιο πέρα εμφανίζονται ξανά. Στους αγωγούς στο Μώλο (3.) και σε όλο τον παραλίμνιο δρόμο από τους οποίους εκβάλουν τα νερά της βροχής και ότι άλλο ξεπλένεται μαζί της. 


Αν περπατάτε συχνά πλάι στη Λίμνη, θα παρατηρήσατε πως η σχετικά καθαρή επιφάνειά της μετά τα Θεοφάνια γέμισε με την χαρακτηριστική της κρούστα, γύρω από τους αγωγούς, μετά τις πρώτες βροχές.
Ευτυχώς όμως η πλατεία Μαβίλη πλέον έχει απαξιωθεί αρκετά ώστε λίγοι πια να ενοχλούνται από τέτοιας μικρής σημασίας ενόχληση του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας.

Το μάθημα αυτό αφιερώνεται στους μαθητές της εκπομπής "eco time" του Δημοτικού Ραδιοφώνου, οι οποίοι είχαν καλεσμένο τον Δήμαρχο το Σάββατο και του διάβαζαν ερωτήσεις που μάλλον δεν έγραψαν οι ίδιοι και έπαιρναν απαντήσεις που φαίνεται πως δεν καταλάβαιναν, ενώ υπήρξε και ένα μικρό λάθος στη σειρά...

3 σχόλια:

yannidakis είπε...

πολύ καλή η παρουσίαση. Ελπίζω κάποιοι να κινητοποιηθούν στην περιοχή σας :[

Ανώνυμος είπε...

θυμάμαι στην προεκλογική περίοδο για ανάδειξη δημοτικής αρχής τον σημερινό Δήμαρχο να μπαίνει στα μαγαζιά όπου τον περίμεναν οι "ιθαγενείς" και να υπόσχεται λύση σ αυτά τα προβλήματα. Μάλιστα σ ένα καφενείο στα Καρδαμίτσια ένας τον καλωσόρισε λέγοντας του "καλως ήλθες στις φαβέλες των Ιωαννίνων",με κύριο αίτημα το αποχετευτικό. Φυσικά ο νυν δήμαρχος το "έλυσε" και αυτό ...

Ανώνυμος είπε...

Tις επισημάνσεις σας αναδημοσίευσε και το www.paspartoy.gr