Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Στο σχολείο με την τροχαία

Δεκάδες μαθητές είχαν την ευκαιρία την περασμένη Παρασκευή να πάνε στο σχολείο με την τροχαία και την αστυνομία. Βοήθησαν με τη συμμετοχή τους ώστε τα Νέα Γιάννενα να προχωρήσουν την υλοποίηση κάποιου προγράμματος σίκλο (ή σάικλο) που αφορά διάφορα με ή για το ποδήλατο.


Έτσι οι μικροί μαθητές υποχρεώθηκαν να οδηγήσουν τα ποδήλατά τους μέχρι το σχολείο, ως μπουλούκι, καταλαμβάνοντας όλο το πλάτος του δρόμου, κάνοντας οχταράκια, σηκώνοντας τα χέρια να χαιρετίσουν τα κανάλια, δίπλα από παρκαρισμένα και διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, η πλειοψηφία τους δίχως κράνος και συντηρημένο ποδήλατο. Ήταν φανερό πως δεν είχε προηγηθεί ούτε μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στο πάρκο του δήμου, αλλά ούτε οδικής ασφάλειας, το οποίο όμως πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά! Αφού μπήκαν οι μικροί μαθητές καβάλα στα ποδήλατα, εντός της σιδερόφραχτης αυλής τους, συνέχισαν να βολτάρουν σαν χαρούμενο μελίσσι, μέχρι που τοποθέτησαν τα ποδήλατα με προσοχή όπως νά 'ναι για να μπούνε στο μάθημα.


Και να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε τις πολύ σημαντικές δηλώσεις δύο αντιδημάρχων των Νέων Ιωαννίνων, μίας κοκκινομάλλας και ενός γκριζομάλλη, δηλώσεις που έχουν ειπωθεί πριν από 20 χρόνια και σε άλλες μικρές πόλεις της Ελλάδας.

Για τη διοργάνωση της πρωτόγνωρης για την πόλη μας δράσης "με την τροχαία στο σχολείο" κάποιοι πληρώθηκαν ένα μέρος του προϋπολογισμού του προγράμματος σίκλο (ή σάικλο). Οι δηλώσεις των αντιδημάρχων δεν συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη, ήταν προσφορά του δήμου.

Ως κάτοχοι και χρήστες ποδηλάτου και με την εμπειρία χρήσης ποδηλάτου σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, θα θέλαμε να κάνουμε κάποια σχόλια / παρατηρήσεις επιπλέον:

- Σωστά έγινε την επόμενη ημέρα η ημερίδα για την οδική ασφάλεια. Αν είχε προηγηθεί, τα πρόστιμα της τροχαίας θα έπεφταν βροχή.
- Αντί για τα μπλουζάκια, καπελάκια, αναπτήρες, καθρεφτάκια, που θα μοιράσετε στα παιδιά από το πρόγραμμα, δε μοιράζετε καλύτερα μερικά ποδηλατικά κράνη;
- Υπάρχει κάποιο τηλέφωνο του σίκλο (ή σάικλο) ή της τροχαίας, για να επικοινωνήσουν γονείς αν θελήσουν τα παιδιά τους να ξαναπάνε με την τροχαία στο σχολείο;
- Εφόσον ειπώθηκε πως θα κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος στη Δωδώνης (2061-2069 μ.Χ.), με άκουσον άκουσον, μείωση του χώρου για τα αυτοκίνητα (ντροπή!) γιατί δεν απομακρύνατε τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα της Δωδώνης για να κινηθούν τα ποδήλατα στον μελλοντικό αυτό ποδηλατόδρομο, αντί στη μέση του δρόμου;
- Θα μπορούσαν να προηγηθούν μαθήματα συντήρησης ποδηλάτου, κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής ασφάλειας στους μικρούς μαθητές, όμως όπως φαίνεται δεν το απαιτούσε η μελέτη.
- Θα μπορούσε ένας σιδεράς να κατασκεύαζε πολύ φτηνά ή με κάποιον χορηγό, μια σειρά θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων έξω από το σχολείο, όμως όπως φαίνεται δεν το απαιτούσε η μελέτη.
- κύριε αντιδήμαρχε των έργων, οι πεζόδρομοι δεν είναι ποδηλατόδρομοι (όπως και οι ποδηλατόδρομοι δεν είναι πεζόδρομοι). Αν έχετε σκοπό να επιτρέψετε τη χρήση ποδηλάτου στους νέους πεζόδρομους, πρέπει να το λάβετε υπόψη στην κατασκευή τους.

Άρχοντες των Νέων Ιωαννίνων, αν πραγματικά νοιάζεστε για το ποδήλατο στην πόλη μας, ανοίξτε σήμερα έναν πραγματικό διάλογο (ηλεκτρονικό;) με τους πολίτες και ρωτήστε τους τι θέλουν. Και αν νιώθετε πραγματικά δυνατοί και ώριμοι να πάρετε τις αποφάσεις περιορισμού του αυτοκινήτου, τότε αφήστε το έργο πάνω μας. Εμείς οι ποδηλάτες θα κάνουμε με χαρά τη διαγράμμιση των ποδηλατόδρομων και θα φροντίσουμε να είναι ανοιχτοί.
Κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν και χωρίς προγράμματα, αρκεί αν θέλετε να τα κάνετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: